Hormoontherapieën


1. ŒSTROGENES

2. PROGESTERONE

3. D.H.E.A

4. PREGNENOLONE

Testosteron

Testosteron, een mannelijk hormoon dat bij vrouwen hoofdzakelijk door de bijnieren, maar ook door de eierstokken wordt afgescheiden, speelt een rol in het seksuele verlangen en de gevoeligheid van de clitoris. Het is ook een stimulerend hormoon dat de spieren activeert, de gemoedstoestand verbetert, en droge huid en cellulitis tegengaat.

Het is vooral bij postmenopauzale vrouwen aangewezen om het risico op osteoporose te verminderen. Testosteron circuleert in het bloed in twee vormen:

 

Totaal. Gebonden aan het eiwit "SHBG" = weinig effect op het lichaam

 

Vrij. beschikbaar = bruikbaar door het lichaam


8 tekenen van een laag testosteron gehalte bij vrouwen (deze diagnose kan alleen worden gesteld bij vrouwen met normale oestrogeenspiegels)

1. Gebrek aan energie, vermoeidheid

2. Stemmingsstoornissen

3. Vermindering of verlies van libido en gebrek aan gevoeligheid van de clitoris

4. Droge huid en droog broos haar

5. Slap lichaam

6. Verhoogd vet met een slappe maag

7. Cellulitis

8. Kleine rimpels rond de mond


Hoe kan een laag testosteron gehalte behandeld worden?

De behandeling kan worden uitgevoerd door middel van een liposomale gel (1%) na uitsluiting van trombose, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.



6. ALDOSTERONE

Schildklierhormonen

Mijn ervaring is dat hypothyreoïdie het best wordt gecompenseerd door het toedienen van schildklierhormonen die zowel T3 (het actieve hormoon) als T4 (het pro-hormoon, 3 tot 5 keer minder actief) bevatten, zoals Armour Thyroid (schildklierextract van dierlijke oorsprong).

Een schildklierextract van dierlijke oorsprong heeft als bijkomend voordeel, gebaseerd op ervaringen van patiënten, dat het stabieler werkt over 24 uur en beter verdragen wordt.

Producten die slechts één van de twee hormonen bevatten (bv. alleen T4: L-thyroxine, enz. of alleen T3: Cytomel) lijken niet zulke bevredigende klinische verbeteringen teweeg te brengen bij hypothyreoïden. Er is echter een zeer duidelijke verbetering wanneer deze patiënten overstappen op een product dat zowel T3 als T4 bevat.


Hoe moet de behandeling worden gestart?

Altijd met kleine doses, die je geleidelijk verhoogt (gemiddeld 4 tot 6 maanden voordat je de juiste dosis bereikt). Wees niet verbaasd als je als patiënt pas na 6 tot 8 weken behandeling de eerste verbeteringen voelt. Deze tabletten moeten 's ochtends op een lege maag worden ingenomen, 30 minuten voor het ontbijt, en ten minste 4 uur na capsules met calcium, ijzer en maagtabletten.

De optimale dosis van schildklierpreparaten verschilt sterk van patiënt tot patiënt. Sommige patiënten voelen zich comfortabel met 30 mg Armour Thyroïd, terwijl anderen 240 mg nodig hebben.


Hoe vind je de juiste dosis?

Door regelmatige controles bij een ervaren arts. Hij of zij zal de verbetering die is opgetreden bij lichamelijk onderzoek (bijvoorbeeld het verdwijnen van de symptomen van hypothyreoïdie zoals achillesreflexen die scherper zijn geworden, warmere handen en voeten, huid en haar die minder droog en stralender zijn, verdwijnen van oedeem van de onderste oogleden, enz.

Maar ook, en dit is cruciaal, door het verdwijnen van de typische hypothyreoïdeklachten van de patiënt (bv. verdwijnen van abnormale koude, (ochtend)vermoeidheid, depressieve neiging, nachtelijke spierkrampen, hoofdpijn, enz.) Aangezien de juiste dosis sterk verschilt van persoon tot persoon, is het heel belangrijk dat de patiënt zich bewust is van de symptomen van overdosering, zodat de behandeling kan worden bijgesteld.


Hoe herken je een overdosis?

Aan een reeks klinische symptomen of klachten die 24 uur per dag aanwezig zijn en niet slechts vluchtig (denk in dat geval aan iets anders, zoals stress). Dit zijn symptomen van een uitbarsting van “overvitaliteit”:

1. Snelle hartkloppingen (bijv. -100/min)

2. Je te warm voelen

3. Hevig zweten over het hele lichaam

4. Constante dorst

5. Slapeloosheid, fijn trillen van de vingers

6. Aanzienlijk gewichtsverlies ondanks goede eetlust

7. Gebrek aan spierkracht

8. Abnormale nervositeit (met een gevoel van innerlijke trilling gemengd met veel herhaalde angst of uitbarstingen van agressie) zonder duidelijke reden.


Bij het overschakelen naar een hogere dosis van het schildklierpreparaat kan de patiënt gedurende 2 - 3 dagen (aanpassingsperiode) enkele lichte symptomen van overdosering ervaren. Er is geen reden tot ongerustheid. Als deze symptomen echter 4-5 dagen of langer aanhouden en verergeren, dan is de dosis te hoog en moet de behandelde persoon stoppen met het drinken van cafeïnehoudende dranken en de dosis verlagen.


Voorzorgsmaatregelen

Wees voorzichtig met cafeïne (koffie of thee, cola, grote hoeveelheden bruine of pure chocolade): het moet bij voorkeur worden vermeden en slechts af en toe met mate worden geconsumeerd.

Vermijd ook antidepressiva (tricyclische middelen) en amfetaminen (eetlustremmers).

Als de patiënt zijn ochtenddosis vergeet in te nemen, kan deze later op de dag worden ingenomen (ook al is de darmabsorptie dan niet meer zo optimaal).

In geval van ziekte kan de patiënt andere geneesmiddelen nemen (antibiotica, aspirine, enz.), maar indien mogelijk niet op hetzelfde moment als de schildklierhormonen, om een slechte absorptie te vermijden.


De dosis aanpassen

De volgende omstandigheden kunnen leiden tot:

  Het verlagen van de dosis: in de zomer in het zuiden (warmer klimaat), aan de kust (meer jodium), tijdens periodes van grote stress (te veel adrenaline) of een aanzienlijke vermindering van de fysieke activiteit.

  Het verhogen van de dosis: in de winter en in het hoge noorden (kouder klimaat), in de bergen (minder jodium), tijdens zware lichamelijke inspanning.


Conclusie

Deze hormonale behandeling begint met kleine doses, waarbij langzaam maar zeker verbeteringen optreden. Deze behandeling pakt de oorzaak aan, namelijk een tekort aan schildklierhormoon. Het is bijzonder geschikt voor iedereen die lijdt aan hypothyreoïdie.


Wat zijn de bijwerkingen?

  Op korte termijn: geen, want de hypothyreoïdie patiënt vult gewoon een tekort aan lichaamseigen moleculen aan. En dat doen ze door moleculen in te nemen die identiek zijn aan de moleculen die geproduceerd worden door hun schildklier (die niet genoeg kan produceren). Het lichaam neemt dus alleen de moleculen op waarvoor het gemaakt is.

  Op middellange en lange termijn: ook geen, als de hypothyreoïdie patiënt met de juiste dosis wordt behandeld. Het enige gevaar is het langdurig innemen van te lage of te hoge doses hormonen, wat gemakkelijk te vermijden is als het programma correct wordt gevolgd en de patiënt de tekenen van onder- of overdosering weet te herkennen.


De voordelen

Voor de hypothyroïde patiënt: een verbetering, soms zeer uitgesproken, van zijn gezondheid, van de werking van alle weefsels in zijn lichaam, die beter van bloed worden voorzien, en een leven dat waarschijnlijk wordt verlengd.


Wat gebeurt er als de patiënt stopt met de behandeling?

Aangezien de behandeling met schildklierhormonen enkel een tekort aan schildklierhormonen aanvult en de schildklier zelf niet stimuleert, is er bij het stopzetten van de behandeling een geleidelijke terugkeer naar de initiële metabolische toestand (vóór de behandeling) en een geleidelijke terugkeer van de hypothyreoïdie symptomen in de weken, maanden en jaren na het stopzetten.

Wanneer de behandeling wordt stopgezet, hoeft men dus niet te vrezen voor een schildklierinsufficiëntie die ernstiger is dan die van voor de behandeling.

Op voorwaarde natuurlijk dat de behandeling correct werd uitgevoerd en dat er zich in de tussentijd geen andere belangrijke medische gebeurtenis (ziekte of ongeval) heeft voorgedaan.



TROOMHORMONE


Het is vrijwel onmogelijk om met lage groeihormoonspiegels spieren op te bouwen en vet te verbranden.



  Wist je dat vanaf je 18de je groeihormoonspiegel al begint te dalen?

  Ook vanaf de leeftijd van 30 jaar produceert ons lichaam niet genoeg GH om alle microtrauma's die zich in ons lichaam voordoen, te herstellen.

  In feite is het zo dat hoe meer je GH daalt, hoe meer de micro-cellulaire letsels versnellen ; dit is het zogenaamde VEROUDERINGSPROCES.


Dit betekent dat het elk jaar moeilijker is om vet te verliezen en spieren op te bouwen. Dat je dus elk jaar intensiever zult moeten sporten en drastischer zult moeten diëten, om je spieren te behouden zonder vet te verliezen.


Als je lijdt aan één of meer van de volgende symptomen :

1. Je kracht en/of spiermassa neemt af (ondanks regelmatige intensieve training)

2. Je buikvet neemt toe (terwijl je dieet gezond blijft)

3. Verminderd libido

4. Je wordt sneller geïrriteerd en/of angstig (afname van je levensvreugde, terwijl alles om je heen goed gaat)

5. Je haar wordt dunner

6. Je hebt minder uithoudingsvermogen

7. Je hebt meer moeite om te herstellen (na een intensieve training of een late nacht)


Dan heb je misschien een tekort aan groeihormoon ?

Geen stress, een simpel bloedmonster is genoeg om de diagnose te stellen.



Testosterone