Botulinetoxine (Botox®)


BOTOX is enkel aangewezen bij uitdrukkingsrimpels: rimpels die verschijnen telkens wanneer je lacht, boos kijkt of de wenkbrauwen fronst.

Bij sommige mensen blijven deze rimpels zichtbaar, zelfs in rusttoestand.

Zij zien er ouder uit dan ze werkelijk zijn. Hun gelaatsuitdrukking ziet er constant boos of vermoeid uit.

WAT IS BOTOX?

Botox is een vloeistof die spierhyperactiviteit vermindert. Deze stof wordt al sinds 1980 succesvol gebruikt voor de behandeling van onvrijwillige spiersamentrekkingen van de ogen (blefarospasme). Ook rimpels in het gezicht kunnen een gevolg zijn van spierhyperactiviteit. Denk maar aan fronslijnen, kraaienpootjes en horizontale voorhoofdsrimpels. De rol van Botox is om deze spieren te ontspannen.

HOE WERKT HET?

Een kleine hoeveelheid Botox wordt met micronaalden in het te behandelen gebied geïnjecteerd. Deze injecties zijn volledig onschuldig en vrijwel pijnloos. Verdoving is niet noodzakelijk en je kan onmiddellijk na de behandeling naar huis en je dagelijkse activiteiten hervatten.

WAT IS HET VERWACHTE RESULTAAT?

Je huid is gladder en je gezicht lijkt meer ontspannen; expressierimpels vervagen, waardoor je er jonger en zeker minder angstig uit ziet. Het resultaat verschijnt tussen de 3de en 5de dag na injectie en de duurt 3 tot 6 maanden. Na deze periode kan de behandeling worden herhaald, waarbij de frequentie typisch afneemt.

ZIJN ER NEVENEFFECTEN?

Al jaren wordt Botox toegediend zonder gevaar of bijwerkingen. Desondanks:

Kunnen er kleine hematomen optreden, die echter snel verdwijnen (2-3 dagen)

Kan er in zeer uitzonderlijke gevallen een ooglid 'vallen' (ptosis). Ook dit is van voorbijgaande aard (verdwijnt na 1-2 weken) en hangt af van de injectietechniek

Botox mag NIET worden geïnjecteerd bij zwangere vrouwen


WAT DOEN NA EEN BOTOXBEHANDELING?

Je kan meteen je activiteiten hervatten. Vermijd echter tijdens de eerste uren na de behandeling:

De behandelde gebieden te wrijven of te masseren

Intensieve sport en solarium

Het hoofd te lang naar beneden te houden

Hou je aan afgesproken consultatieprogramma en -frequentie, om het effect van de Botoxbehandeling ook na 4 maanden te behouden.